top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJohan Marius Svingen

14år og i 180 km/h!

Emil Rosendal er bare 14 år, men kjører bil lovlig i over 180 km/h. Særnorsk regel gjør at 14 åringen er Europas yngste racerfører i baneracingens GT4.


Her kjører 14 år gamle Emil Rosendal BMW E30 på Rudskogen Motorsenter. Foto: Marius Svingen

Emil Rosendal gir full gass i sin BMW E30 på Rudskogen Motorsenter. Under panseret har 14 åringen en 253 hestekrefters turbomotor fra Nissan, som gjør godt over 180 kilometer i timen på langstrekka på Rudskogen.


- Dette er utrolig moro. Jeg har kjørt gokart i mange år, så jeg er vant til farten, smiler 14 åringen som blir 15 år i desember.


Emil Rosendal kunne etter RøhneSelmer Asfalt Classic ta av D-merket som viser at han har vært debutant. Foto: Marius Svingen.

Emil Rosendal fra Brumunddal er Europas yngste racingsjåfør. Han har allerede kjørt nok finaler til at han kan ta bort D-merket på E30en som forteller at han har vært debutant. Nå er han en skikkelig racingsjåfør.


Norge er et av få land som tillater å kjøre racing fra året du fyller 15 år med noen begrensinger på bilen. Blant annet får 14 åringen ikke lov å ha større motor enn 2.0L. Det gjør at teamet har måttet sette inn en Nissan-motor på 2.0L Turbo i den tyske bilen. For BMW E30 det skulle Emil ha.


- Ja, det er favorittbilen min. Jeg har mange plakater hengende på rommet mitt, sier han.


Sparepengene brukte han på å kjøpe BMWen og i vinter har pappa Kai og Emil brukt hundrevis av timer på å bygge bilen. De rakk ikke første NM-runde på Rudskogen i mai for da var ikke bilen klar, men nå kjører de sin andre løpshelg.


Emil Rosendal har kjørt mye gokart, og det er ikke en by de har besøkt som de ikke har sjekket muligheten for en gokarttur. Foto: PRIVAT

- Målet med kjøringen er at jeg en gang skal bli Norgesmester, forteller unggutten.

Siden Emil var 10 år gammel har han drevet med motorsport, og familien har besøkt det meste av gokartbaner på ferieturene.


Det er litt over tre år til Emil får førerkort på bil med hvite skilt. Inntil videre får han kjøre på racerbanen. Foto: Marius Svingen.

- Jeg har alltid vært fasinert av alt som durer, og på campingturene nedover i Europa har vi ikke besøkt en by uten å ha prøvd gokartbanen, smiler han. Gokart har også vært den store lidenskapen til Emil og de har fartet rundt på det meste av gokartløp i Norge. De har også vært mye i Italia på treningssamlinger.


- Min første gokart kjøpte jeg i 2015 og fra våren 2016 meldte jeg meg på det meste som var mulig å kjøre. Vi har også vært med på flere treningssamlinger i Italia på South Garda. Jeg kom på pallen i Midt Norsk-mesterskap i Molde, men jeg fikk tidlig lyst til å bygge en GT-bil, forteller Rosendal.


Selv om det er over tre år til vi ser han bak rattet i en BMW E30 med hviteskilt storkoser 14 åringen seg på racerbanen.

928 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page