top of page
Søk
  • Forfatterens bildeJohan Marius Svingen

Nå skal en helt ny bane inntas

Det hører med til sjeldenhetene at en ny racingbane skal åpnes i Norge. Til helgen skal Racing NM kjøres på nye Motorcenter Norway på Sokndal.


Det er liten tvil om at denne banen er spektakulær der den ligger på Sokndals tak. Foto: Motorcenter Norway.

Åpningsløpet av den helt nye racingbanen på Sokndals tak skjer til helgen under Racing NM, og det er så langt påmeldt 160 førere i de ulike klassene som skal oppleve den 2324 meter lange banen som er tilrettelagt for både bil og MC. Det som er unikt med denne banen er at kjøreretningen er mot klokka. Det er 14 svinger, og de få som har fått teste banen forteller om en teknisk bane hvor det ikke er mye hvile.Dessverre så får ikke publikum komme inn på dette anlegget ennå grunnet pandemien vi har levd under de siste månedene. Men som vanlig sendes hele arrangementet LIVE på våre facebooksider, så det er mulig å oppleve alt fra stua eller på ferien.


Motorsportanlegget er også planlagt med dragstripe, gokartbane, servicebygg, pitgarasjer og tribuner. Alle fasiliteter vil gi en optimal opplevelse av aktivitetene. Anlegget har allerede et offroad-område som har vært brukt til motorsportaktivitet siden 2012.


Anlegget bygges og eies av KNA Raceway AS, men skal driftes av Motorcenter Norway AS.

Banen er designet med internasjonale standarder og trygge avkjøringssoner, noe som betyr at den har ekstra høy sikkerhet for førere av både bil og MC. Racingbanen er godkjent for alle klasser innen standardbil, GT og Formel-racing inntil Formel 3. Banen kan også brukes til testing av Formel 2 og Formel 1, og er godkjent for alle klasser innen roadracing. Deler av racingbanen er tilrettelagt for Street Legal Drag Race.Gjenbruk og renseanlegg

Motorsportanlegget etableres ved Titania gruver og Tellenes vindpark sør for Sokndal, og bygges på masse fra lokal gruvedrift. Gruvedriften har tillatelse til utfylling av knust fjellmasse på eksisterende lynghei på ca. 250moh, i.h.h.t. egen konsesjon.

I selve banedesignet er det lagt inn store grøntområder som skal beplantes med gress eller blomstereng, og baneanlegget etableres med renseanlegg for mikroplast. Med dette vil anlegget være blant de første motorsportsanleggene i Europa med løsning for rensing av overvann fra banetrase.

Nærheten til Tellenes Vindpark, og den elektriske infrastrukturen som er lagt opp, gjør også at anlegget blir et av de første i verden som kan tilby ladning av kommende elektriske konkurransekjøretøy.Mer enn bare motorsport

Foruten å bli landets mest komplette motorsportsenter, vil Motorcenter Norway være et anlegg som kan brukes til mye mer enn bare motorsport. Kjøreopplæring med utrykningskjøretøy på racingbanen og ferdighetskurs for sjåfører i ulendt terreng, er blant aktivitetene det planlegges for.


Anlegget vil også kunne brukes til konkurranser og aktiviteter innen alt fra rulleski, rullestol og sykkel, til maraton, orienteringsløp og hesteidrett.


2 545 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page